Welzijn van de hond

Ik zit in de congreszaal van De Werelt in Lunteren en zie op het grote scherm een filmpje van een hond die aan de lijn loopt.
Hij valt uit naar alles wat beweegt, niet alleen naar andere honden. De hond is heel nerveus en snel geprikkeld. Hoe wandel je dan het beste met deze hond? Hoe zorg je op straat dat hij niet meer uitvalt? Wat doe je als trainer en als eigenaar om hem te leren dat het allemaal niet zo spannend is op straat? Hoe is het eigenlijk gesteld met zijn welzijn?



Voordat we die vragen beantwoorden en trainingsoplossingen bedenken worden we uitgenodigd te kijken naar de hond. Echt te kijken.

En wanneer je door de ogen van de hond kijkt, dan zie je dat je deze hond (nu) geen plezier doet met een wandeling op straat. Hoe graag je dat ook zou willen als eigenaar, en als trainer. Hoezeer je wens ook is dat hij rustig met je meeloopt, hij los kan, hij andere honden leuk vindt en met hen speelt, hij de straat vertrouwt.
Voor het welzijn van deze hond, luidde het advies van de gedragstherapeut om voorlopig gewoon niet met de hond te wandelen. Lekker thuis te blijven, in huis en tuin waar de hond kan ontspannen.

Het welzijn van een hond steeds bekijken door de ogen van de hond, is één van de dingen die me extra is bijgebleven na het volgen van het Kynocongres 2017. Een ontzettend interessante dag waarop in een snelkookpan een aantal mooie sprekers op het podium stonden. Zij deelden hun actuele kennis en gedachten over welzijn vanuit heel diverse invalshoeken.

Hieronder een kort overzicht van de sprekers en thema's op Kynocongres 2017. 
Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op!

1. Hoe meet je welzijn bij huishonden en asielhonden? 
Op dit moment loopt er een onderzoek naar het welzijn van asielhonden. Hoe bepaal je eigenlijk welzijn. Hoe kun je iets subjectiefs toch objectief benaderen.
Dr. Jolanda Pluijmakers

2. Factoren die van invloed zijn op het welzijn van interventie honden 
‘Therapie- en bezoekhonden, ze staan enorm in de belangstelling en doen prachtig werk. Hoe zit het echter met het welzijn van deze honden voor, tijdens en na de sessies? In deze lezing wordt ingegaan op de vraag op welke wijze het welzijn van dit type werkhond in gedrang kan komen en welke factoren daarbij een rol spelen? Een kijkje in de keuken van Stichting Contacthond en hoe deze organisatie omgaat met het welzijn van haar therapiehonden.
Dr. Nikki Rethmeier

3. Welzijn: de invloed van - erfelijk - gedrag Nature-Nurture, oftewel Aangeboren versus Aangeleerd. 
Welke invloed heeft de aanleg (genetisch materiaal) van de hond op zijn welzijn? Je kan als instructeur hierop inspelen om mens en hond nog beter te begeleiden.
Nicky Gootjes

4. Training en communicatie of communicatie en training
Sinds beloningsgerichte training populair is geworden, gaat men er vanuit dat men er de hond steeds vriendelijk mee bejegent. Om hondvriendelijk te zijn en om het welzijn van de hond als prioriteit te kunnen stellen, dient men meer te doen dan beloningsgerichte training alleen.
Geert de Bolster

5. Hoe ziet hondenwelzijn eruit over 10 jaar?
Na iets meer dan vijfentwintig jaar werken met positieve bekrachtiging is het een mooi moment om de balans op te maken. Wat gaat er goed? Waar zullen we over tien jaar zijn als we op dezelfde voet doorgaan? Welke dingen kunnen en moeten beter? Suzy Deurinck neemt je mee in haar verhaal over mentaliteitsverandering, over de feminiene dierenwereld en de rol van mannen daarin, over Jane Goodall en Katniss Everdeen, en over de kracht van kritische en intelligente tieners. Haar verhaal is niet altijd een gezellig verhaal, maar het slotakkoord stemt hoopvol.
Suzy Deurinck

Peter Beekman
En ook organisator, gedragstherapeut en puppy-specialist Peter Beekman liet zijn licht over dit thema schijnen. Er is bijvoorbeeld meer als Pavlov en Skinner als het gaat over de manier waarop we dieren kunnen, of mogen, trainen. Uit de humanistische psychologie bijvoorbeeld komen de inzichten dat we uit mogen gaan van de vrije wil: vrij mogen denken, voelen en handelen.


Van mij
Dat een hond inbreng heeft en een eigen vrije wil pas ik ook toe in mijn trainingen en het is altijd weer inspirerend om hier nog bewuster van te worden. Hoeveel vrijheid geef ik een hond om echt zichzelf te kunnen zijn? Om zelf inbreng te hebben in wat we doen, of wat hij kan doen? Zodat hij het gevoel heeft invloed te hebben op situaties? Want 'invloed' draagt zeker bij aan het welzijn van een hond.

Kortom
Kynocongres gaf me bevestiging op wat ik al doe, inspiratie én stof tot nadenken en
toepassen!