Tuigje is een kado

Een goed passend tuigje geeft je hond ontspanning en bewegingsvrijheid. Een halsband kan bij trekken fysieke klachten en stress veroorzaken. De hals van een hond is namelijk net zo gevoelig als die van ons.

Bij een hond die uitvalt aan de lijn kan het uitvalgedrag zelfs erger worden door druk en pijn van een halsband.

Een tuigje met een zgn. ‘Y-model’ heeft een mooie pasvorm en goede drukverdeling over het lichaam. Dit geeft ook meer contact met je hond; Je ‘voelt’ zijn hele lijf.

FAQ Gaat mijn hond meer trekken met een tuigje?

Een hond zal niet (meer) gaan trekken door een tuigje. Je hond zal eerder minder gaan trekken, omdat hij geen fysiek ongemak ervaart en daardoor meer ontspannen blijft.

Sterker nog, als je hond trekt adviseer ik juist een tuigje aan te schaffen. Voor zijn fysieke gezondheid! Want 'trekken' doet hij al wanneer hij even naar die ene boom wil, of ineens achter een kat aan schiet. Voor zijn gezondheid is het niet goed dat een halsband zijn gevoelige nek beknelt.

Gaat hij wél meer trekken als je van halsband op een tuigje overstapt, dan vermoed ik dat je hond niet eerder leerde om niet te trekken. Pijn van de halsband kan gemaakt hebben dat hij niet trok. Maar dat is dus niet hetzelfde als dat hij met plezier leerde om niet te trekken!

Leer je hond kiezen voor een ontspannen lijn
Trekken aan de lijn tijdens het lopen levert je dier iets op: hij komt (sneller) daar waar hij wil zijn. Wil je dat je hond niet trekt dan kun je hem dit op een positieve manier aanleren. Zelfs zo dat hij zelf gaat kiezen voor lopen aan een ontspannen lijn. Ik zet daarvoor clickertraining in, dat werkt heel mooi!

Maar is je hond ook ontspannen?
Er zijn trouwens ook honden die trekken omdat ze angstig zijn of stress hebben. In huis, of op straat. Dan dien je ook daarnaar te kijken. Een angstige hond kun je niet trainen. Ook is het niet fair van een angstige of heel gestresste hond te "vragen" ontspannen te lopen.
Je dient hier ook met de oorzaak bezig te zijn. Tegelijk kan het hem wel helpen als je traint, omdat hij zijn aandacht dan bij jou kan leggen, hij duidelijkheid krijgt op positieve manier. Wat en hoe je kunt trainen is echter heel erg afhankelijk van ieder dier en iedere situatie.

Een tuigje in combinatie met training en eventueel begeleiding op gebied van stress/angst is fijn voor een ontspannen wandel en een gezonde hond!

Meer weten over een tuigje voor jouw hond?