Hier als het niet moet

Roep je hond regelmatig even bij je als het eigenlijk niet hoeft. Zo houd je contact en train je een sterkere ‘hier’. Voor als het wél een keer moet. Neem op je wandeling dingen mee die je hond heel erg lekker of leuk vindt, zoals verschillende voertjes en een balletje. Roep als hij in de buurt is en niet druk aan het snuffelen. Zo zorg je dat de oefening lukt. Komt hij naar je toe na één keer roepen? Beloon dan de ene keer met spel, de andere keer met iets lekkers of een zoekspelletje. Afwisseling motiveert!

FAQ Wat als mijn hond achter konijnen aan gaat?

Het konijn is niet blij als het wordt opgejaagd door een hond en het kan gevaarlijke situaties opleveren voor je hond of voor anderen (verkeer, fietsers). Maar, ja, voor een hond met jachtpassie is niets motiverender dan achter een wegrennend dier aan te gaan. Het is soms een hele uitdaging om je hond bij je te houden. Zijn jachtinstinct wordt direct aangezet, zonder nadenken.

Zonder nadenken bij jóu komen
Daarom vraagt het van jou om een 'hier'-signaal aan te leren waarbij je hond ook niet meer nadenkt. Dat doe je door honderden keren de 'hier' of (nog krachtiger) een hondenfluit te koppelen aan iets heeel erg lekkers of leuks. Iedere keer weer, zodat de reactie van je hond op het signaal een onbewuste reactie wordt. Je hond schiet dan als een pijl uit een boog naar je toe als hij dat signaal hoort. Ja, zonder nadenken, dus.



Voor weinig geld heb je al een buffelhoornfluit.
Mijn signaal is: kort-lang.

Laten slagen van je missie
Voorwaarde één voor slagen van je missie is: lijn hem voorlopig aan in gebieden waar hij zeker of misschien zou kúnnen jagen. Bij twijfel, aanlijnen. :-) Doe hem daar voorlopig aan een 3-5-of-10 meter lijn voor extra bewegingsvrijheid. Je laat hem wel loslopen, want dat is heel fijn voor een hond, maar doe dit alleen daar waar hij zéker niet gaat jagen.

Voorwaarde twee: leer het door jou gekozen signaal stap voor stap aan. Train eerst vele malen aangelijnd en in huis en tuin. Start met geen tot heel weinig afleiding. Gaat dat supergoed? Zoek geleidelijk aan steeds iets meer afleiding op om je signaal sterker te maken in zijn onderbewuste.

Je training gaat goed als hij 99 van de 100 keer meteen reageert op het eerste signaal dat je geeft. Komt hij niet meteen? Vraag je dan af of je te snel te veel vroeg en maak je training ietsje makkelijker. Om vandaaruit weer op te bouwen.

Trainingsopbouw
Dit is een richtingwijzer. Kijk tijdens het trainen altijd naar je hond. Stel bij als dat nodig is om je training te laten slagen.

1. Koppel je hier-signaal thuis aan leuke dingen (zoek, balspel) en hele lekkere dingen (worst, kip, kaas). Laat je signaal klinken en geef meteen de beloning.
2. Herhaal enkele keren op 1 meter afstand tot je hond direct bij je staat als het signaal klinkt.
3. Vergroot de afstand geleidelijk.
4. Zoek steeds iets meer afleiding.
Is er meer afleiding? Sta je in een nieuwe omgeving? Begin steeds weer met stap 2.
5. Repeteren, repeteren, repeteren.

De allerlaatste fase 
De finale is dat je gaat trainen in omgevingen waar konijnen zijn. Daarmee start je pas als je op heel heel veel andere locaties een betrouwbare 'hier' hebt.
Je hoeft dus niet op konijnen te trainen om hem te leren niet achter konijnen aan te gaan. Met een goed opgebouwde training leg je namelijk de stevige basis voor een sterke 'hier'. En die is dan zo sterk dat je hond uiteindelijk ook konijnen kan weerstaan.

TIP
Toe aan trainen op konijnen? Bezoek eerst een kinderboerderij of vrienden met een konijn en train in de buurt van bijna-niet-wegrennende-konijnen. Let wel op dat de konijnen geen stress hebben van jouw hond! Houd bijvoorbeeld voldoende afstand. Begin ook hier sowieso weer op grote afstand voor het laten slagen van je oefening.

Geen quick-fix en je dier is wie hij is
Training is geen quick-fix en vraagt altijd afstemming op het individuele dier. Op jóuw eigen hond, dus, want iedere hond is anders!
Er zijn honden wiens jachtpassie zo sterk is dat ze nooit veilig los kunnen. Dat heeft te maken met aanleg, maar ook doordat een hond in het verleden veel heeft kunnen jagen. Hij heeft al vaak ervaren dat jagen kan én erg leuk is. Dat is een enorme beloning.
Heb jij zo'n hond? Ga dan ook trainen op de 'hier'. Juist trainen. Ook al is je hond altijd aangelijnd buiten, je verbetert zo wel de band met je hond. Je versterkt jullie 'onzichtbare lijntje'.

Ontdek al trainend stap-voor-stap wat je allemaal kunt bereiken. Je mag trots zijn op iedere stap. En wie weet hoe ver jullie samen komen!

Meer vragen over jouw hond & konijnen?
Mail me!