Waarom clickertrainen?

Clickertraining is als een steentje 
wat je in het water gooit: 
het positieve effect van één click 
breidt zich uit over veel meer 
dan alleen dat ene beloonde gedrag
Er zijn verschillende manieren en methodes om je dier gedrag aan of af te leren. Wat is de kracht van clickertraining?

Clickertraining maakt positief
Clickertraining richt zich op het belonen van gedrag in plaats van bestraffen. Op aanleren in plaats van afleren, over denken in oplossingen in plaats van in problemen. 
Je dier leert met plezier en jij leert zien wat er wél goed gaat in plaats van wat er niet goed gaat.

Clickertraining is helder
Doordat je gebruik maakt van een 'click' op het moment dat je hond iets goed doet, ben je heel duidelijk. Daardoor zal je hond sneller begrijpen wat je hem wilt leren.

De wetenschap achter clickertraining 
Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van belonen en straffen op dieren en mensen. Het zal je niet verbazen dat belonen positieve effecten heeft. Je hond leert met plezier, voert het gedrag graag uit. Ook zijn positief getrainde honden onderzoekender.

Het versterkt de relatie met je dier
Je dier zal zich meer op je richten, omdat je helder en beloningsgericht met hem omgaat. Ook is er meer vertrouwen, omdat je niet straft maar beloont. Je hond laat zich daardoor graag door jou leiden. En daarin kun jij hem ruimte geven voor zijn eigen inbreng, want ook dat hoort bij goed leiderschap en een goede relatie.

Maar ook: er is meer dan trainen!
Clickertraining is naar mijn idee iets dat je altijd moet combineren met gevoel en respect voor je dier. Ook de clicker wordt anders 'dwingend'.
Om fijn samen te leven en werken met je hond is het ook belangrijk te zien wat je hond je vertelt via zijn gedrag, lichaamstaal en emoties. Dan kun je beter inspelen op wat je hond nodig heeft. Je hond mag ook zichzelf zijn en eigen initiatief tonen.
En soms is het goed je bewuster te worden van wat je hond spiegelt van jezelf, of hoe jouw gedrag en emoties jouw hond beïnvloeden.

Ook als je niet alleen maar met de clicker wilt trainen zal kennis over clickertraining je van veel nut zijn voor een fijne(re) omgang training van je hond. Bewust, modern en positief.