Snuffelen en mediteren

Je hond leest met zijn neus. Door het verzamelen van informatie ontdekt hij hoe zijn omgeving in elkaar zit en welke honden er lopen. Dat geeft hem zekerheid en ontspanning. Laat je hond daarom veel en uitgebreid snuffelen als je met hem wandelt. En dit is voor jou een gratis oefening in mindfulness: voel je voeten, je lijf en volg je adem ... tot je hond verder wil lopen. Zo blijf je bij jezelf en in het hier-en-nu en ben je samen op pad.

FAQ Hoe kan ik een rondje wandelen als mijn hond overal wil snuffelen? Ik heb niet altijd tijd!


Tja, 'haast hebben' en menszijn zijn twee dingen die niet altijd samengaan met wat je hond wil of nodig heeft. Je hond heeft ook zijn eigen behoeftes. Hij wil een ander tempo lopen als jij, een andere kant oplopen als jij, stilstaan als jij haast hebt. Je bewust worden van de behoeftes van je hond kan je helpen om met meer ontspanning te wandelen. Omdat je begrijpt wat hij doet en wil. En dan kun je je eraan overgeven dat je je hond 80% van de wandeltijd mag volgen. Je laat je hond tenslotte uit om tegemoet te kunnen komen aan zijn behoeftes.

Maar, ja, het leven is niet altijd 80/20.
Je hebt haast.
Of je hond wil of kan niet verder lopen.

Tip 1. Loop een veel kleiner rondje.
Een hond is al heel erg content als hij een klein stukje kan lopen, maar wel álles mag onderzoeken met zijn neus.

Tip 2. Leer je hond 'Let's go!'.
Beloon je hond als hij na een 'Let's go' met je meeloopt. Zo heb je iets in handen voor als je echt even door wilt lopen. En zit er voor hem nog iets van een belonend aspect aan vast. Dat kan maken dat hij het willen snuffelen even vergeet (... snuffelen is eigenlijk het allerleukste voor je hond).

Tip3. Mediteer als je met hem loopt.
Onthaast. Adem. Zennnn.
Is het echt nodig haast te hebben vandaag? Of kun je even 'go met de flow'.

Tip4. Wandel korter, maar geef je hond vandaag dan wel wat speur- en hersenwerk te doen in huis. Gebruik zijn eigen brokken om naar te zoeken.

Meer tips op maat voor jou en je hond?
Neem contact met me op!