Lange lijn is fijn

Als je kiest voor een langere vaste wandellijn van drie of vijf meter hebben jij en je hond daar veel plezier van. Je kunt hem dan eenvoudig meer ruimte geven wanneer hij snuffelt, een stukje draaft of gaat rollen. Hij zal minder trekken. Is er een andere hond? Dan kun je de lijn wat vieren, zodat hij een (ruime) boog kan lopen of weg kan als hij wil. Een lange lijn geeft je hond beslissings- en bewegingsvrijheid. En daardoor blijft hij tijdens de wandeling meer ontspannen. En jij ook.


FAQ Hoe raak ik niet verstrikt in zo'n lange lijn?


Herken je dit: soms ben je heel gefocust en handig en soms raak je steeds verstrikt in de lijn. Op dagen dat ik me in die laatste staat bevind kan ik nog wel eens een prop lijn in mijn handen terugvinden, of de lijn in een knoop. Maar oefening baart kunst. En dan word ik ook handiger met de lijn op mijn minder energieke dagen. En inmiddels loop ik heerlijk met de lange lijn, laat vieren en neem weer in, zo soepel als iets.

In het begin moet je nieuwe dingen bewust oefenen. Jezelf trainen, eigenlijk. Ook met de lange lijn, als je een kortere lijn gewend was. Na een tijdje word je er steeds handiger en makkelijker in. 

Dan kun je voortaan zonder nadenken meebewegen met je hond en je hond de ruimte geven die hij nodig heeft. Een lange lijn geeft dan veel rust en ontspanning bij het lopen. Dat is het oefenen waard.

Wil je weten hoe je dat handig en veilig doet?
Of hoe je ervoor zorgt dat je vaker gefocust en handig ben dan niet?
Neem contact met me op!

FAQ bonus Wat doe ik als mijn hond uitvalt bij een ontmoeting?
 
Het ene uitvallen is het andere niet. Gromt of blaft je hond kort tijdens een ontmoeting? Of heb je een hond die vol in de lijn gaat hangen, blaffend en grommend, zodra hij andere honden ziet? En misschien wel eens serieus gebeten heeft (met verwondingen als gevolg)?
Een slappe lijn kan je hond meteen helpen om te ontspannen als hij niet heel heftig uitvalt. Doet hij dat wel, en - vooral - al langere tijd, dan is er iets anders nodig. Daartussenin zitten vele variaties. Begeleiding dient altijd afgestemd te worden op het individuele dier. Ik vertel je er hieronder al iets meer over.

Licht uitvallen
In het eerste geval, het lichtere uitvallen, kan het je hond helpen als je de lijn bij een ontmoeting meteen in een boogje laat vallen. Wen het jezelf aan je hand naar voor te bewegen als jullie een andere hond ontmoeten. Aan een slappe lijn voelt je hond zich minder opgesloten. Een hond gromt omdat hij afstand wil scheppen. Soms uit angst, soms omdat de andere hond opdringerig is. In dat laatste geval: met grommen of snauwen geeft je hond zijn gezonde grens aan.

Als je je hond de ruimte geeft kan hij eerder kiezen voor het lopen van een boogje of voor weglopen. Hij weet dat hij ruimte heeft en invloed op de situatie. Daardoor kan hij ontspannen en krijgt meer vertrouwen in het ontmoeten van andere honden. Het uitvallen kan stoppen of sterk afnemen.

Wist je dat ...
de strakke lijn het uitvallen zelfs kan veroorzaken? Het moment dat de lijn strak getrokken wordt door een eigenaar is vaak het moment dat de hond uitvalt. Je hebt dus veel invloed! Laat de lijn in een boogje hangen (tenzij dat onverantwoord is natuurlijk!).

Uitvallen, vol in de lijn
'Afstand scheppen' is ook de motivatie van honden die sterk uitvallen naar andere honden. De honden hebben geleerd dat uitvallen hen helpt hun angst of spanning te verlichten. "De aanval is de beste verdediging".

Dit kun je vergelijken met ons, mensen. Als ik me onzeker voel bij een ander persoon, kan ik heel stil worden. Maar er zijn ook mensen die dan vol de confrontatie aan zouden gaan. Beide strategieën zijn bedoeld om met de emotie die eronder zit - onzekerheid, angst/dreiging of pijn - om te gaan.

Management, ontspanning, training
Als je hond sterk uitvalt aan de lijn, ligt de oplossing in eerste instantie niet in het slap laten hangen van de lijn. Het eerste waarmee je je hond echt helpt is: andere honden uit de weg gaan. Dat is management. Met management voorkom je dat je hond steeds uit blijft vallen. Dat is belangrijk! Zou je dat niet gaan voorkomen dan zal het uitvallende gedrag steeds sterker worden.

Met management zorg je er ook voor dat je hond minder stress heeft, ofwel meer kan ontspannen. Hij kan er steeds meer op vertrouwen dat hij niet in moeilijke, nare situaties met andere honden terecht komt. Een hond die gespannen is, stress heeft, kan niet leren. Bovendien maakt stress dat hij sneller uit zal vallen, omdat hij sneller overprikkeld is.
Om stress te verminderen in je hond is het ook belangrijk om naar het algehele stressniveau van je hond te kijken. Als de stress door de dag heen al hoog is, zal hij op straat ook sneller uitvallen naar honden. Ga ontdekken wat je kunt doen om je hond te helpen meer te ontspannen. 

Naast 'management' en stress-reductie kan positieve training behulpzaam zijn om je hond stap voor stap te leren dat andere honden zo spannend niet zijn. Dit is een pad dat geduld en vertrouwen vraagt. Een Quick-Fix bestaat niet. Het is echte therapie. Hiervoor zijn mooie trainingsmethodes beschikbaar, zoals BAT en Click2Calm (waar ik me op baseer).

Ontspanning is goed voor elk
Of je hond nu licht of sterk uitvalt: een ontspannen lijnvoering tijdens de wandeling waarbij geen honden in beeld zijn draagt altijd bij aan meer ontspanning in je hond. Wen jezelf aan de lijn zo veel mogelijk in een boogje te laten hangen.

Geef je hond de ruimte waar het kan en veilig is. 
Je zult merken dat dat jou ook meer ontspannen maakt.

Meer ontdekken over begeleiden van een uitvallende hond?