Wat is clickertraining?

Clickertraining is belonen van gewenst gedrag - en tegelijkertijd negeren van ongewenst gedrag. Dit belonen doe je met behulp van een clicker of een ander signaal wat als 'click' kan dienen. De click laat je horen op het moment dat je hond het goede gedrag laat zien. 

Ná de click geef je je hond een beloning (meestal een voertje). De 'click' zet je in bij training, maar ook in de dagelijkse omgang met je dier. Het wordt de positieve omgangsvorm waarop je jullie relatie bouwt. 
En, ja! Ook ongewenst gedrag is te hertrainen met clickertraining.

Op deze manier trainen en kijken naar gedrag maakt de relatie met je hond positief en op basis van vertrouwen. Het is niet nodig fysieke correcties te geven. Gelukkig zijn steeds meer trainers en wetenschappers daarvan overtuigd.

Wat is de click?
De 'click' kan van een clicker komen (dat kleine doosje wat een clickgeluid maakt als je erop drukt - zie foto), maar bijvoorbeeld ook van een fluitje, stem, tongklak. Bij dove dieren ook van een tril- of lichtsignaal, bij blinde dieren van een lichte aanraking. 
Een clicker.
Ik geef een 'click' met mijn stem.

Click betekent: goed zo!
- Een click heeft van zichzelf geen enkele beloningswaarde voor een hond. Het is gewoon een geluid net als alle andere geluiden.  Die beloningswaarde kun je er wel aan geven als je de click steeds direct laat volgen door iets wat voor het dier wél een echte beloning is. Daardoor kun je met de click tegen je hond gaan zeggen: dit doe je goed!
- Beloningsgericht trainen kan met alles wat het dier als belonend ervaart. Dat is voor honden bv. een stukje voer (bv. worst, kaas, kip), maar het kan ook iets anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bal, samen rennen of mogen snuffelen.
- Voer na een click is in de praktijk het meest praktisch om mee te trainen: het kan snel gegeven worden en is voor de meeste honden een sterke beloner.

Click motiveert

- Als bepaald gedrag een beloning oplevert ('click'+voertje) zal een hond dat gedrag gaan herhalen om de click te krijgen. Daarom kun je je hond dingen aanleren door hem te belonen (click!).
- Een bijzondere bijkomstigheid is dat een 'click' echt anders werkt dan alleen trainen met voer. Je dier zal echt na gaan denken wat het kan doen om de click te verdienen. Je traint niet alleen positief, maar ook een meedenkende hond!

Click is nauwkeurig waardoor je hond snel leert
Belonen met een click betekent ook dat je heel precies kunt belonen op het exacte moment dat het dier gedrag laat zien wat je graag ziet. Je zegt met het geven van de 'click!' eigenlijk: "Ja! Dit is wat ik bedoel!"
Doordat je timing zo precies is, begrijpt je dier heel snel wat het door jou gewenste gedrag is.

Kennis en ervaring, afstemming en intuïtie 
De werking ervan is in de basis eenvoudig, maar het vraagt tegelijk meer kennis om echt goed verder te kunnen trainen. 
En een goede training houdt ook altijd in dat je je steeds afstemt op oa. karakter, tempo en niveau van het individuele dier en van jezelf; dieren en mensen zijn geen machines. 
Een goede intuïtie mag ook een rol spelen in training.