HONGER IS STUK: waarom labradors van eten houden

illustratie Suzanne Huijs
Waarom hebben veel labradors zo'n focus op eten, eten, eten. Omdat ik dat zo vaak zie en hoor, vroeg ik me af of dit ergens in de afgelopen eeuw in de honden meegefokt kan zijn.

WAAROM DEZE VRAAG HANDIG IS
Die vraag popte trouwens niet zomaar in mijn hoofd. Ik volg een online cursus bij trainer en schrijver Monique Bladder: 'Waarom blaft jouw hond bij visite'.
Inzicht in het genen-pakketje van je hond geeft meer inzicht in het gedrag van je hond, bijvoorbeeld bij visite. Je weet dan dééls 'waarom hij doet wat ie doet'.
En bovenal helpt dit inzicht je om meer reële verwachtingen te hebben bij training of gedragstherapie. Want het is belangrijk je hond te zien voor wie hij is. Niet alles is namelijk veranderbaar. Net als bij onszelf!

VISITE IS LEKKER!
Maar goed, labradors zullen visite meestal opperst vrolijk begroeten. Maar als die visite dan eenmaal binnen is en de taart staat op tafel, dan heb je met je labrador soms een ander 'ding' dan blaffen: de taart moet veilig blijven. Een labrador weet meestal dat visite heel leuk en vooral heel lekker is. :-) Net als al die dingen die op straat te vinden zijn!

HONGER IS STUK
Met één druk op de Google-knop kwam ik uit bij een onderzoek uit 2016. Wat blijkt? Er is een gen gevonden in labradors dat 'stuk' kan zijn. Er ontbreekt iets waardoor een labrador niet aanvoelt dattie 'vol' zit. In ongeveer 23% van de labradors werd dit gen gevonden. Bijzonder detail: het gen werd gevonden bij 76% van de hulphonden.

HOE MAAK JE HET?
Wil je de focus van je labrador op eten veranderen, realiseer je dan ten eerste dat dit mee kan spelen. Als je het gedrag wilt veranderen, kijk dan met compassie naar je hond, naar zijn genen-pakketje en ben realistisch in wat je van hem verwacht. Niet alles is maakbaar in het leven, zeg maar.

DE EERSTE TIPS
Er zijn wel dingen die je kunt doen. Natuurlijk is iedere hond en training anders, maar ik deel graag een paar algemenere handigheidjes:
- Geef zijn voer in kleinere porties verdeeld over de dag
- Bied zijn dagelijkse voer aan door het te verstoppen in een snuffelmat, oude spijkerbroek, soms door de kamer, e.d., zodat hij langer bezig is met eten. Bij mensen treedt het 'voldaan-gevoel' ook pas na 15-20 minuten in. Dus hoe langer je over je eten doet, hoe beter dat systeem aan kan gaan.
- Door te snuffelen naar zijn voer wordt hij in zijn koppie moe en voldaan en zal daarna minder snel aan nog meer eten denken. Hij gaat lekker languit doezelen.
- Kies eventueel voer met meer vezels voor een voller gevoel zonder extra calorieën.
- Neem op je wandelingen een eigen voerbuideltje mee met lekkers, zodat je je hond kunt belonen voor allerlei fijn gedrag. Dan is zijn aandacht wat meer bij jou, dan bij het eten op straat.
- Raadpleeg een hondentrainer of een voedingsspecialist voor honden als je meer wilt doen.

GENIET VAN JE LEKKERE LAB!

bron onderzoek: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/cp-wlr042716.php
illustratie: www.suzannehuijs.nl